Studeren voelt als een fulltimebaan, met tentamens, projecten en colleges die zich opstapelen. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt er ook verwacht dat we een sociaal leven onderhouden en een bijbaan hebben om de huur te betalen. Het vinden van een evenwicht kan daarom een uitdaging zijn. Maar geen zorgen! Met de juiste strategieën kun je een goede balans creëren. Hieronder vind je handige tips om je studie, werk en privéleven in evenwicht te houden.

Alleksana. (2019). Georganiseerde werkomgeving [Foto]. Pexels. https://www.pexels.com/nl-nl/foto/handen-laptop-computer-draagbare-computer-4186912/
Maak een planning
Het is essentieel om te plannen! Houd je afspraken bij, zodat je altijd een duidelijk overzicht hebt van wat je moet ondernemen. Heb je de voorkeur voor een digitale agenda? Google Calendar is zeker een aanrader. Hier kun je je afspraken in groepen indelen, zoals groepen voor school, freelancen, werk, privé en taken.
Stel prioriteiten
Het Eisenhower-schema ondersteunt je bij het stellen van prioriteiten. Bepaal eerst de noodzaak van de taken en beoordeel vervolgens of ze van belang zijn of een week kunnen wachten. Taken die zowel essentieel als dringend zijn, voeg je aan de bovenkant van je lijst toe. ‘Belangrijk, maar niet dringend’ volgt daarna. Minder essentiële taken worden op de laatste plaats geplaatst. Dit schema is nuttig voor het opstellen van een wekelijkse lijst met taken.
Time-blocking in vs to-dolijst
To-do lijsten zijn niet altijd effectief voor iedereen. Wanneer je opmerkt dat een to-do lijst niet effectief is voor jou, probeer dan eens tijdsblokken per thema te creëren. Maak een lijst met taken per thema en zet specifieke tijden in je agenda om aan deze taken te werken. Dit zorgt ervoor dat je gefocust blijft en voorkomt dat taken elkaar overlappen. Vergeet niet dat het ook van belang is om je vrije tijd in te plannen!
Bepaal een buffertijd
Een vaak gemaakte vergissing is om afspraken te strak achter elkaar te organiseren. Dit leidde vaak tot overbodige chaos. Door extra tijd aan je planning toe te voegen, creëer je meer rust in je hoofd en voorkom je stress bij onvoorziene situaties.
Leer om grenzen te stellen
Een drukke agenda moedigt je aan om na te denken over hoe je je tijd besteedt. Leer om ‘nee’ te zeggen tegen activiteiten die niet van belang zijn voor jouw doelen of welzijn. Het is goed om tijd voor jezelf te nemen en je energie te reserveren voor de zaken die echt voor je van belang zijn.
Studiegroepen
Deelname aan studiegroepen kan je aanzienlijk ondersteunen. Je kunt elkaar aanvullen, motiveren en nieuwe inzichten verwerven. Daarnaast maakt het studeren veel leuker en socialer. Neem het initiatief en nodig enkele studiegenoten uit om samen te studeren!
Zorg goed voor jezelf
Dit is wellicht de meest essentiële aanbeveling: zorg goed voor jezelf. Eet op een gezonde manier, slaap genoeg en beweeg regelmatig. Vergeet niet om pauze te nemen om even tot rust te komen en je batterij op te laden. Zorg ervoor dat je ook je rustmomenten in je agenda inplant!

Hazelwood, S. (2018). Notebook [Foto]. Pexels. https://www.pexels.com/nl-nl/foto/notebook-1226398/
Meer informatie kunt je lezen op de website van het HZ University of Applied Sciences (https://hz.nl/blogs/deeltijd-studeren/8-tips-om-balans-te-vinden-tussen-priv%C3%A9-werken-en-deeltijd-studeren). Hier kunt u alle informatie vinden.